SŁODKIEGO DNIA ŻYCZYMY! Historia Tłustego Czwartku dotyka jeszcze czasów starożytnych, kiedy to Rzymianie żegnali zimę i witali nadchodzącą wiosnę. W trakcie świętowania, pochłaniano duże ilości tłustego mięsa, popijając alkoholem. Na deser podawano pączki, które kiedyś robione były z ciasta chlebowego. Nie były one słodkie, lecz nadziewane słoniną…
W naszej tradycji, Tłusty czwartek przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Dawniej, dzień ten był początkiem Tłustego Tygodnia, w trakcie którego zjadano ogromne ilości mięsa, kapustę ze skwarkami, a także słoninę. Ostatnie dni karnawału nazywano wtedy mięsopustem. Trzeba było najeść się do syta przed 40 dniami postu, kiedy chrześcijanie powinni zachować umiar w jedzeniu i piciu.
Zwyczaj jedzenia pączków na słodko przywędrował do Polski w XVI wieku. Niegdyś, podczas przygotowania tych drożdżowych przysmaków, często wkładano do środka orzechy i migdały, a osoba, która odnalazła ów 'skarb’ – mogła cieszyć się szczęściem przez całe życie. I tak pączki stały się jednym z ulubionych deserów. Smacznego!